×
 Hotline: 0963 891 756   |     Email: chienbinh@ielts-fighter.com

Động từ (verbs), trợ động từ, động từ nối trong tiếng Anh IELTS là gì?

Tags:      Thứ Tư 02/01/2019 | 20:48

Động từ trong tiếng Anh thường được đi kèm với những trợ động từ để tạo thành các câu với cấu trúc đúng ngữ pháp và chuẩn xác do đó khi học về động từ, các bạn cần chú ý thêm về trợ động từ. Bài học dưới đây sẽ giúp bạn hiểu rõ hơn về động từ, trợ động từ. Những bài tập thực hành phía dưới là phần ôn luyện, tăng thêm ghi nhớ về động từ cho bạn nhé!

Tham khảo thêm:


I. ĐỘNG TỪ VÀ TRỢ ĐỘNG TỪ LÀ GÌ?

1. Động từ

Động từ là những từ được sử dụng để chỉ hành động, một sự xuất hiện hay một trạng thái...Động từ được sử dụng trong tiếng Anh IELTS đa dạng và được dùng cơ bản như sau.

Động từ chỉ hành động chung 

a. Formula (công thức)

S + V + O

Gần như tất cả các câu trong tiếng Anh đều chứa một chủ ngữ (Subject – S) và một động từ (Verb – V). Đằng sau động từ có thể có hoặc không có tân ngữ (Object – O), tuỳ thuộc vào loại động từ dưới đây.

b. Intransitive verbs (Nội động từ)

Nội động từ diễn tả hành động dừng lại với người nói hay người thực hiện nó. Nội động từ không có tân ngữ trực tiếp đi kèm theo. Nếu có tân ngữ thì phải có giới từ đi trước, tân ngữ này được gọi là tân ngữ của giới từ (prepositional object), không phải là tân ngữ trực tiếp.

Ví dụ:

  • Children play in the garden.
  • He walks.

c. Transitive verbs (Ngoại động từ)

Ngoại động từ diễn tả hành động tác động trực tiếp lên một người khác hoặc một sự vật và được theo sau bởi một tân ngữ.

Ngoại động từ luôn luôn cần một danh từ hoặc đại từ theo sau để làm nghĩa của câu trở nên đầy đủ.

Ví dụ:

  • I ate an apple.

Trong câu trên, chúng ta không thể nói “I ate” rồi ngưng lại vì câu sẽ tối nghĩa. Danh từ đi theo ngay sau ngoại động từ được gọi là tân ngữ trực tiếp (“an apple” là tân ngữ trực tiếp của “ate”).

c. Các động từ vừa là ngoại động từ, vừa là nội động từ

Có một số động từ vừa được xem là nội động từ, vừa được xem là ngoại động từ như learn, study, write, sing, leave

2. Trợ động từ

trợ động từTrợ động từ - động từ tobe

Có 3 trợ động từ phổ biến nhất trong tiếng Anh, đó là “be”, “do”, “have”.

Trợ động từ

Dùng cho danh từ số ít

Dùng cho danh từ số nhiều

be

Am  - I

Is – He/ She/ It/ Danh từ số ít

Are – They/ Danh từ số nhiều

do

Do – I

Does – He/ She/ It/ Danh từ số ít

Do - They/ Danh từ số nhiều

have

Have – I

Has – He/ She/ It/ Danh từ số ít

Have - They/ Danh từ số nhiều

 3. Động từ nối

Động từ nối là một dạng động từ đặc biệt trong tiếng Anh. Bởi sự khác biệt này mà nếu không chú ý thì các bạn sẽ dễ sai lầm khi học tiếng Anh và viết lại câu. Hãy cùng tìm hiểu kỹ hơn về động từ nối đồng thời làm bài tập để củng cố kiến thức, sẵn sàng cho bài thi IELTS của mình nhé!

a. Công thức

S + V + N/ Adj

Khác với động từ hành động (action verbs), động từ nối KHÔNG THỂ HIỆN HÀNH ĐỘNG mà chỉ dùng để thể hiện mối quan hệ giữa chủ ngữ và vị ngữ trong câu.

Động từ nối dùng để nối chủ ngữ và vị ngữ để diễn tả trạng thái hoặc bản chất của một sự việc nào đó. Đứng đằng sau động từ nối có thể là tính từ hoặc một danh từ khác đóng vai trò làm vị ngữ trong câu.

Ví dụ: In the future, I want to become a talented singer.

Trong câu trên, “become” chính là động từ nối và “talented singer” là danh từ đóng vai trò làm vị ngữ trong câu.

b. “To be”

“To be” là động từ nối rất phổ biến. Một câu đơn có ‘to be’ là động từ chính sẽ có cấu trúc như sau:

  • I am a bank accountant.
  • They are very friendly.
  • He is very industrious.

c. Một số động từ nối phổ biến

Feel

I feel cold now.

Look

She looks beautiful.

Sound

The reasons sound convincing.

Smell

The cake smells good.

Taste

The dish tastes delicious.

Appear

He appeared surprised at the news.

Seem

She seems nervous.

Remain

The number of people remains unchanged.

Stay

The food will stay fresh for only five hours.

Turn

The atmosphere turned pleasant with his arrival.

Become

I really want to become a doctor in the future.

II. LUYỆN TẬP

Exercise 1: Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành các câu sau.

1. They (build) ______________ a hotel in the city center last year.
A. build B. built C. building C. were built

2. Look! The bus (come) ______________.
A. comes B. coming C. is coming D. come

3. My parents are saving money because they (buy) ______________ a new house next year.
A. buy B. are buy C. buying D. are going to buy

4. We’ll go out when the rain (stop) ______________.
A. stops B. stopped C. is stopped D. stopping

5. Mr. An (be)______________ a doctor. He (work)______________ in a hospital.
A. is – worked B. was - worked C. is – works D. is - work

6. We (visit) ______________ our grandparents last week.
A. are visiting B. visited C. visiting D. visit

7. You should (go) ______________ to bed early.
A. go B. to go C. went D. going

8. ______________you (drive) ______________ a car?
A. Do – can drive B. Can – drive C. Did – can drive D. Can – do drive

9. My mother (not like) ______________ cats.
A. isn’t like B. don’t like C. doesn’t like D. isn’t liking

10. ______________she (prepare) ______________ her trip now?
A. Does - prepares B. Is - prepare
C. Is – preparing D. Does - prepare

Exercise 2: Trong các câu sau đây, không phải câu nào cũng có lỗi sai. Tìm và sửa lỗi sai ở những câu có lỗi sai và nếu thấy câu nào đúng, hãy đánh dấu tick ().

1. My father used to giving me some good advice whenever I had a problem.

2. The sellers doesn’t want to sell things at a lower price.

3. If you don’t arrive soon, you did not have a seat in the conference.

4. There is differences and similarities between Vietnamese and American culture.

5. Let’s wait until the rain will stop.

6. George hasn’t completed the assignment yet, and Maria doesn’t, either.

7. There are many frequently mentioned reasons why one out of four arrests involve a juvenile.

8. Even though they are among the smallest carnivores, weasels will attacked animals that are twice their size.

9. Because of refraction, the water in a tank never looks as deeply as it actually is.

10. Today was such beautiful day that I couldn’t bring myself to complete all my chores.

Exercise 3: Chia động từ ở thì phù hợp để hoàn thành một bài IELTS Writing Task 2 hoàn chỉnh.

Caring for children is probably the most important job in any society. Because of this, all mothers and fathers should be required to take a course that prepares them to be good parents. To what extent do you agree or disagree with this view?

It (1-be)_______ true that parents shoulder a huge responsibility and that raising children is by no means an easy task. However, I completely disagree with the idea that we should therefore (2-force)___________all mothers and fathers to attend parenting courses.

In my opinion, the idea that all future parents should take a parenthood preparation course is completely impractical. Many prospective parents (3-have)__________jobs and busy schedules, and they may not be willing or able to attend regular parenting classes. This (4-raise)__________ the question of whether those who missed the classes, or perhaps (5-refuse)__________ to attend, would be punished. I believe that it would be wrong to do this, and it would therefore be impossible to enforce the idea of compulsory training for parents. Besides, even if parents could be forced to attend, I doubt that people would agree on what good parenting entails, and so it would (6-be)_______difficult to create a parenting course to suit everyone.

As well as being impractical, I would argue that training courses for parents (7-be)________ unnecessary. Mothers and fathers (8-be)________ raising children without any formal help or official interference for thousands of years. Parenting skills are learnt from family members, friends, neighbors and the surrounding culture. Perhaps more importantly, adults (9-learn)_________ to be good parents by instinct, by trial and error, and by getting to know their own children; for example, a good parent will try different strategies when faced with a badly-behaved child, and will gradually develop an understanding of what works to correct the behavior. None of this (10-require)___________ the intervention of a taught course.

In conclusion, while compulsory parenting lessons might seem like a good idea, I believe that such a scheme would be unworkable and largely pointless.

ĐÁP ÁN

Exercise 1

1B 2C 3D 4A 5C
6A 7A 8B 9C 10C

Exercise 2

1. giving => give
2. doesn’t => don’t
3. did not => will not
4. is => are
5. will stop => stops
6. doesn’t => hasn’t
7. involve => involves
8. attacked => attack
9. deeply => deep
10. such beautiful day => such a beautiful day

Exercise 3

1. is
2. force
3. have
4. raises
5. refused 6. be
7. are
8. have been
9. learn
10. requires

BÀI TẬP ĐỘNG TỪ NỐI

Exercise 1: Cho dạng đúng của các từ trong ngoặc để tạo thành một bài IELTS Writing Task 1 hoàn chỉnh.


The line graph (1-compare)__________the average price of a barrel of oil with the food price index over a period of 11 years.

It is clear that average global prices of both oil and food rose considerably between 2000 and 2011. Furthermore, the trends for both commodities (2-be)__________very similar, and so a strong correlation (93.6%) is suggested.

In the year 2000, the average global oil price (3-be)__________close to $25 per barrel, and the food price index stood at just under 90 points. Over the following four years both prices remained relatively stable, before rising steadily between 2004 and 2007. By 2007, the average oil price had more than doubled, to nearly $60 per barrel, and food prices (4-rise)__________by around 50 points.

A dramatic increase in both commodity prices was seen from 2007 to 2008, with oil prices reaching a peak of approximately $130 per barrel and the food price index rising to 220 points. However, by the beginning of 2009 the price of oil had dropped by roughly $90, and the food price index was down by about 80 points. Finally, in 2011, the average oil price (5-rise)_________ once again, to nearly $100 per barrel, while the food price index reached its peak, at almost 240 points.

Exercise 2: Chọn đáp án đúng nhất để điền vào mỗi câu sau đây.

1. Hue will have temperatures ..................... 230C and 270C.
A. in B. between C. at D. with

2. I am preparing for the picnic .................. my friends tomorrow.
A. with B. to C. in D. for

3. Her clothes look very modern and............
A. fashion B. fashioned C. fashioning D. fashionable

4. Many designers took ............. from Vietnam’s ethnic minorities.
A. inspire B. inspiring C. inspired D. inspiration

5. Getting to the village is a very ................... journey.
A. interest B. interests C. interested D. interesting

6. My village lies near the ........... of the mountain and by the river.
A. foot B. feet C. legs D. leg

7. What a ....................... T- shirt!
A. color B. colorful C. colored D. coloring

8. She said to me that she ............ that car the following day.
A. sells B. sold C. would sell D. would sold

9. That is the book .................... he bought last night.
A. that is B. which C. who D. whom

10. Why don’t you try praising your children occasionally instead of…………them all the time?
A. shouting at B. crying over C. putting off D. rushing into

Exercise 3: Chọn một đáp án đúng để điền vào chỗ trống ở đoạn văn sau.

Quite apart from the economic similarity between present-day automation and the mechanization, which has been proceeding for centuries, it must also be stressed that even in the United States, automation is by no means the only factor (1) _____ people from existing jobs. The increasing number of unneeded workers in (2) _____ years has been the result of much more simple and old-fashioned influences: farm laborers have been (3) _____ out of work by bigger tractors, miners by the cheapness of oil, and railway-men by better roads. It is quite wrong, therefore, to think of automation as some new monster whose arrival (4) ______ the existence of employment in the same way that the arrival of myxomatosis threatened the existence of the rabbit. Automation is one (5) _______ of technological changes (changes in tastes, changes in social patterns, changes in organization) which (6) ______ in certain jobs disappearing and certain skills ceasing to be required. And even in America, which has a level of technology and output per (7) _______ much in advance of Britain’s, there is no (8) _______ that the (9) _______ of change is actually speeding up.

Nevertheless changes in the amount of labor needed to produce a certain output are proceeding fairly rapidly in America – and in (10) ______ countries – and may proceed more rapidly in future. Indeed it is one of the main objects of economic policy.

Question 1. A. riding B. displacing C. passing D. dismissing

Question 2. A. recent B. later C. passed  D. elapsed

Question 3. A. put  B. fit  C. set  D. dismissed

Question 4. A. shadows B. evades C. intimidates D. threatens

Question 5. A. face  B. point C. aspect D. angle

Question 6. A. result  B. reside C. end D. prospect

Question 7. A. human  B. head C. unit D. piece

Question 8. A. signal  B. evidence C. demonstration D. incidence

Question 9. A. step B. rush C. pace D. leap

Question 10. A. another B. others C. other D. each

ĐÁP ÁN

Exercise 1

1. compares
2. were
3. was
4. had risen
5. rose

Exercise 2

1.B    2.A    3.D    4.D   5.D
1.A    2.B    3.C    4.B   5.A

Exercise 3

1.B     2.A   3.A    4.D    5.C
6.A     7.B    8.B   9.C   10.C

Trên đây là bài học về động từ, trợ động từ, động từ nối các bạn hãy học và làm bài tập để ghi nhớ rõ hơn. Các bài tập chính là ứng dụng của bài thi IELTS, theo các cách viết câu, bài thi viết IELTS nên các bạn cố gắng làm bài tập nhiều nhé. Nếu còn thắc mắc gì thì các bạn cmt để IELTS Fighter giải đáp nhé!


Top
LỊCH KHAI GIẢNG
ĐK THI THỬ IELTS MIỄN PHÍ