Hôm nay chúng ta cùng nhau tìm hiểu dạng bài Multiple Choice với những bước làm bài ăn điểm đồng thời ghi nhớ những chú ý để làm bài tốt hơn nha.

Link tải cuối bài nha.

1. Kiến thức Multiple Choice trong Listening

Multiple Choice là dạng bài trắc nghiệm của IELTS Listening thường xuất hiện trong Section 3, là dạng dễ sai nhất và dễ mất tập trung nhất vì lượng thông tin trong câu hỏi quá nhiều trong khi lượng thời gian để đọc quá ít, dẫn đến tình trạng các bạn thí sinh chưa kịp đọc câu hỏi xong đã vô bài nghe, và không thể hình thành thói quen vừa nghe vừa đọc – hiểu câu hỏi vừa chọn đáp án đúng.

Để giải quyết nỗi lo lắng này của các bạn, mình sẽ suggest 1 số cách làm, để các bạn có thể lựa chọn cách nào phù hợp với bản thân bạn thì dùng cách đó luyện tập cho dạng bài này. Vì đây là một dạng khó, dễ sai.

Sharpen your IELTS listening multiple choice ảnh 1

 Minh hoạ dạng bài Multiple Choice

2. Các lưu ý khi làm bài

Đầu tiên: Đọc thật nhanh câu hỏi và phân loại

Vì Multiple Choice có rất nhiều câu hỏi, mà mỗi câu hỏi lại có cả 3 câu trả lời nên đòi hỏi tốc độ đọc của bạn phải nhanh. Trong khi đọc câu hỏi tiêu đề, hãy gạch chân keywords. Tiếp theo đọc đến 3 đáp án, thông thường 3 đáp án này sẽ có chung 1 yếu tố gì đó (thường là những từ/cụm từ ở đầu hoặc cuối câu, cùng nói về một điều gì đó), bạn có thể bỏ qua không cần đọc.

Cái cần đọc là NHỮNG ĐIỂM KHÁC NHAU của 3 đáp án. Làm sao tìm ra 1-2 từ spotlight của mỗi đáp án, để khi nhắc đến từ đó là biết chắc chắn đó là đáp án A chứ không phải là B hay C.

Sharpen your IELTS listening multiple choice ảnh 2

Ví dụ câu số 34 trong hình, đọc câu hỏi, khoanh ngay từ khóa là impact, outside environment, guest [tác động (của) môi trường bên ngoài (đến) khách] khi nghe chỉ cần chú ý vào 3 từ khóa đã khoanh. Còn về phần câu trả lời, bạn thấy 3 đáp án đều có từ “It has” vậy thì bỏ qua, không cần đọc. Và từ “effect”, bỏ qua luôn không cần đọc.

Gạch chân những YẾU TỐ KHÁC NHAU như considerable, limited, no effect. Khi nghe nếu thấy audio nó paraphrase từ nào trong 3 từ này, và ý nghĩa match với nội dung đang tìm, thì đó là đáp án.

Lưu ý: Làm thế nào để không bị lost trong Multiple Choice

Nếu bạn nào nghe nhiều sẽ để ý, trong Multiple Choice họ luôn biết cách cho chúng ta không bị lost track. Đó là thường họ sẽ chỉ paraphrase đáp án A, B, C. Còn phần câu hỏi đa phần audio sẽ cố gắng giữ nguyên (không giống 100%) nhưng mà chắc chắn sẽ giữ nguyên đọc y chang 1 số từ vựng trong đấy để ngườii thí sinh biết là họ đang nói đến câu nào.

Ví dụ nhé:

SECTION 3

Questions 21-25

Choose the correct letter, A, B or C.

21. What has Irene recently done?

A. She has almost finished planning the experiment.

B. She is not applying herself enough to her work.

C. She spends a lot of time in the laboratory.

22 What is Bill’s attitude toward Kim?

A. He is grateful for Kim's contribution.

B. He is not fond of Kim's tastes in clothes.

C. He thinks Kim is not good at laboratory work.

Câu 21, trong transcript đó là “Irene, I'm really impressed by how hard working you are.” -> Irene đã làm 1 cái gì đó nên nhân vật kia mới bị ấn tượng -> Câu 21: Irene đã làm gì gần đây?

Câu 22, How about you Bill, who was your laboratory partner? The tutor partnered me with Kim.

Câu hỏi là Bill nghĩ gì về Kim, thì dấu hiệu nhận biết đã được đưa ra trước mắt khi audio đang nói tới nhân vật tên là Kim

24. How did Jen and Bill feel about Linda?

A. She was always submitted her work late for the group work.

B. She was difficult to get in touch with.

C. She thought it was easy to get a high score.

Còn 1 điều nữa trong Multiple Choice mà xuất hiện như “What does Jen think”, “How did Jen  and Bill feel about Linda”, “What is Bill’s attitude” thì bạn phải nghe cho đúng, nhân vật nào đang nói. Ví dụ What does Jen think thì phải là Jen nó nghĩ cái gì, chứ không phải Linda nghĩ cái gì, nói chung là phải phân biệt được ai đang nói trong đoạn hội thoại.

Và How did Jen and Bill feel about Linda thì phải là Jen và Bill cùng “feel” chứ ví dụ Jen feel bad, Bill feel good thì không được vì 2 người đó không feel giống nhau rồi. Thế nào sau đó 1 trong 2 đứa sẽ thuyết phục đứa kia theo ý của mình và đứa còn lại đồng ý, thế mới xong câu “Jen and Bill feel” Hoặc câu “Jen and Bill both agree...” Nên nghe nhiều các bạn tự cho bản thân kinh nghiệm nhé.

Bước 3: Chọn đáp án

Một cách làm khác đó là bạn chọn phương pháp note-taking, tức là trong quá trình nghe audio thì sẽ không kiểu vừa nghe – vừa đọc đáp án rồi chọn. Mà là nghe để hiểu nội dung, rồi note lại ra đề những từ khóa quan trọng mình nghe được, sau đó lúc 10 phút cuối giờ, quay lại đọc những note-taking của mình lúc nãy note, so sánh với đáp án thấy nào hợp lý rồi chọn. Tuy nhiên sợ những bạn chữ quá xấu hoặc não cá vàng, viết xong 10 phút nhìn lại không hiểu gì hết thì nguy.

À một còn điều nữa đó là có nhiều bạn sau khi chọn đáp án xong nhìn lại tờ answer sheet, thấy 3 câu liên tiếp đều cùng 1 đáp án giống nhau, ví dụ 1A 2A 3A thì maybe khả năng cao là 1 trong 3 câu có vấn đề nên sửa. Hmm nhiều khi cũng đúng mà nhiều khi lại không đúng, nhưng mình thấy khả năng bạn sai lên đến hơn 50%, nên có thể dò  kỹ lại nhé trước khi nộp bài.

4. Luyện tập

Choose the correct letter, A, B or C.

Willows Studies

21 What field is Willows currently focused on?

A. Specialising in one product

B. making a variety of products

C. adding a lot of retial outlet

22. How did the students feel about the software?

A. The professor contacted the company.

B. An article was read in a newspaper

C. A student work their part-time during the vacations.

23. How did the student fell about the software

A. It’s not easy to predict.

B. It’s slow for drawing designs

C. It had a good interface.

24 How did the students find out about the effects of the software on the company?

A. They went to the IT department.

B. They talked with the manager.

C. They inspected the accounts.

25 The reason why the students have a face-to-face interview alone is that

A. they could prepare for exams.

B. there will be less disturbance.

C. it's less realistic.

26 How did the two students perform in the exam?

A. very disappointing

B. significantly good

C. above the average

Đáp án

21 C

22 A

23 C

24 B

25 B

26 C

Transcript

Hi Jen and Irene. Are you two heading to class?

Hey Bill, yes we're just walking there now. We're a little bit early but we wanted to prepare our apparatus for the experiment. Do you want to walk with us?

Yes, sure. It'll be good to catch up. How is everything going with your experiment? Have you decided what your test subject is yet?

It's going really well, and we're conducting the test as laboratory partners. We decided to test the effects of gravitational force on a series of objects with different densities. It's interesting but it's a lot of work. I've been planning the experiment for the last two weeks and I only finished yesterday.

Irene, I'm really impressed by how hard working you are.

I enjoy chemistry so much that it doesn't feel like work. Whenever I have some free time at the weekend, I spend it in the laboratory working on it (21) It almost feels like a second home to me. How about you Bill, who was your laboratory partner? The tutor partnered me with Kim. At first I was worried because I've never worked with him before, and I was worried that he wouldn't be very good at laboratory work, but I actually he's very capable.

I've noticed that he's always very well-dressed.

Yes, he's very stylish and we share the same taste in clothes. That doesn't stop him from getting his hands dirty though. He's a very hard worker and makes a significant contribution which I'm really grateful for (22).

On it's good that you get on well with your partner. It makes the experiment so much more enjoyable when you work well together. What do you think of the other people in our group?

A lot of the boys are really good at maths, which is really helpful with all the calculations we have to do.

Irene is good at maths as well, which makes a contribution really useful because you can do the equations. I take care of for the writing because Irene finds that difficult. We'd probably fail without each other's help.

That's true, I'm so glad that we’re nearly finished.

Only because you finish the data analysis (23)

Oh, Jen you give me too much credit!

 I'm so glad that I didn't get paired with Linda again. Jenna and I were grouped with her for the last experiment and it was a nightmare.

Yes, she always submitted her work on time for the great work, but she never had a sign on her so it was impossible for anyone to keep in touch with her and vice versa (24)

Her attitude was pretty annoying. But in all fairness, she was a very hard worker because she realized the amount of work needed to get a high score.

Jen is a hard worker. In fact she's been invited to work on the professor's personal project.

Wow that's amazing, well done. Why were you picked?

I thought he would pick one of the students that he's close to, but he told me he was impressed with me, because I always complete reading the assignments in time for class (25)

I bet you'll be really popular among the other students when they find out. They'll all want to hear about the project.

Before you hear the rest of the conversation you have some time to look at questions twenty six to thirty.

Now listen and also questions twenty six to thirty.

You should give everyone tasks so that they have the opportunity to participate.

That's a really good idea actually. Would you help me decide who to assign each task to?

Now let's see. Well as Irene finds writing difficult, perhaps it would be useful for her to practice that by doing the bibliography.

I think the bibliography is a bit long for me. I think I'd be better suited to the methodology (26)

Yes, that makes sense. Bill, you've told us that Kim is a hard worker. So I think he should be tasked with the conclusions as there is quite a lot of effort involved.

Vậy là chúng ta đã học xong bài Unit 3 Mutiple Choice rồi, các bạn cùng luyện và chờ đón bài học tiếp theo vào ngày mai nhé!

Link tải PDF:

MULTIPLE CHOICE

Xem thêm bài học cùng lộ trình nha:

Sharpen your IELTS Listening Skill - NOTE COMPLETION

Sharpen your IELTS Listening Skill - Maps/Plan Labelling