Cùng luyện tập dạng bài NOTE COMPLETION trong IELTS Listening ngay nhé. Đọc xong kiến thức thì luyện bài tập nghe nha.

I. KIẾN THỨC CHUNG VỀ NOTE COMPLETION 

Nếu bạn đã học bài Listening Day 1: Form Completion, thường ra trong Section 1 thì Note Completion theo mình thấy thì cũng tương tự, không khác gì mấy, thường ra ở những câu cuối Section 1 hoặc Section 2.

Tuy nhiên, nếu như Day 1 mình đã focus vào điền form (báo cáo, trộm cướp, report, đăng ký, thuê đồ...) thì giờ mình sẽ học qua 1 chút về Table (bảng), nội dung cũng không khác gì lắm đâu nhưng hình thức thì có khác nè, vì một cái sẽ là điền vào Form (như Day 1) còn một cái sẽ điền vào bảng Table (như hôm nay học).

À thật ra thì nói không khác gì lắm cũng không hẳn, vì nội dung nghe Section 1 sẽ chậm và dễ hơn, còn qua Section 2 sẽ khó hơn và lừa lọc nhiều hơn đó, nhất là khi Table có phần điền số (người, giá, tiền...) thì ôi thôi audio sẽ đọc 1 đống số luôn.

Thêm nữa là nhiều khi dạng Table này sẽ nói mình điền 2-3 từ (không phải One Word Only như Form Completion nữa) cho nên cũng phải cân nhắc số lượng từ điền vào vừa khớp lại còn phải vừa chuẩn.

Theo mình cái này nên gọi là Table Completion cho chuẩn nhỉ, vì đang nói về Table mà. Anyway thì bạn hãy lướt qua thử 1 tấm hình bên dưới về dạng này nhé, rồi đọc phía dưới nữa mình có chia sẻ một chút về dạng bài này. Nói chung là dạng điền từ thì cũng giống như nhau thôi, tuy nhiên về audio, nội dung, tốc độ audio, độ giăng bẫy của audio thì có chút khác nhau đó.

 IELTS Listening Note Completion 1

2. Các bước làm bài

Bước 1: Khoanh tròn số từ cần điền

NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER nghĩa là number = one word

Khi bạn gặp dạng câu hỏi này, một số (number) được tính là một từ. Do đó, 25 October gồm một từ và số sẽ được tính là 2 từ. Một ví dụ khác là March 31 gồm một từ và một số. Ví dụ này đồng thời được chấp nhận với câu hỏi yêu cầu one word and/or a number. Hay March 31st, 1972 là 3 words and/or numbers vì “st” không tính.

Nếu đề bài yêu cầu chỉ one word and/or a number đáp án sẽ là 31 March. Hay “a capital city” sẽ là 3 từ, mạo từ “a” cũng sẽ được tính như 1 từ. Và những từ có dấu gạch ngang như out-of-date (hết hạn) cũng sẽ tính là 1 từ.

Ví dụ bài này, mình cần điền “NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER” thì ta cần điền không quá ba từ và/hoặc 1 số, nghĩa là điền hai từ vẫn được, 1 từ vẫn được nhé! Thông thường gặp dạng điền nhiều từ như thế này, thì chỉ khoảng 1-2 ô trống là điền 3 từ thôi, còn những ô còn lại đa số toàn 1-2 từ không à (và số).

IELTS Listening Note Completion 2

Bước 2: Đọc khoảng trống + Gạch chân keywords

IELTS Listening Note Completion 3

Việc đầu tiên bạn cần làm đó là đọc như chữ in đậm, tiêu đề của mỗi cột, xem mỗi cột tương ứng với cái gì.

Ví dụ:

  • Cột 1 là Types of Concerts (Loại hòa nhạc nào) à điền tên của concert
  • Cột 2 là Time (thời gian) à điền thời gian, cụ thể hơn, nhìn 1 loạt từ trên xuống dưới toàn thấy điền buổi/thứ à điền thứ trong tuần hoặc buổi trong ngày!
  • Cột 3 là Cost (Chi phí, tiền)à điền số tiền
  • Cột 4 (Additional Information) à điền thông tin chung

Sau khi nắm được tên 4 cột dọc rồi bắt đầu đọc những chỗ đục lỗ, Ví dụ 1 là cần điền tên buổi concert này.

Vị trí 2 là điền số tiền. Vị trí 3 mình đoán là điền phương tiện truyền thông, vì họ nói là broadcast.

Vị trí 5 điền tên đồ vật nào có thể dùng để trang trí, hoặc màu sắc trang trí.

Vị trí 6 điền thứ trong tuần hoặc buổi trong ngày như đã phân tích ở trên.

Vị trí 7 thấy “by” thì biết là bị động, nên theo sau chắc là người/tổ chức/nhân vật nào đó. Vị trí 8 là màn trình diễn (performance) của “something/someone”, maybe là điền tên nghệ sĩ, band nhạc, dụng cụ chơi nhạc vào đó. Vị trí 9 ở cột “cost”, mà đọc thì chắc chắn ko phải điền vào số tiền, cho nên từ cần điền phải liên quan gì đó đến giá cả, “no group.....” (không có ..... theo nhóm) thì các bạn nào làm quen có thể đoán luôn một trong số những từ điền vào là “discount, deduction, promotions...” Vị trí 10 “a popular.... will peform” (.... nổi tiếng sẽ trình diễn) nghĩ ngay đến một người nào đó (ca sĩ, diễn viên hài, kịch nghệ, người chơi dụng cụ âm nhạc như pianist/band nhạc nào đó nổi tiếng sẽ trình diễn...)

Tương tự như Form Completion, song song với việc đó, chúng ta sẽ tìm và gạch chân các keywords trong Table gạch chân những từ mang tính giúp bạn nghe từ cần điền tốt hơn, những từ nào nổi bật, mang thông tin quan trọng trong câu, chúng sẽ giúp chúng ta tìm thông tin trong bài nghe và điền thông tin vào khoảng trống. Đọc từ khóa của Listening không phức tạp như ở Reading, vì bạn không có nhiều thời gian mà sẽ nghe luôn ngay sau đó khoảng 30s – 1 phút, cho nên không cần phức tạp nhiều, đọc đơn giản thôi, nhanh chóng, nhé!

Cùng nghe Audio của bài ví dụ trên và đọc Transcript sau để cảm nhận những từ cần điền vào nhé!

File nghe:

Key:

1. Children

2. 4

3. radio

4. Evening

5. candles

6. Tuesday

7. donation

8. piano

9. discount

10. singer

Transcript:

Oh hi Jack. Thank you for coming to discuss the details of the concert. It's a real help.

No problem Amy. I'm looking forward to throwing some ideas around. Shall we order coffee before we begin?

Yes, I'll have a cappuccino please.

Right. First on the agenda is deciding who the intended audience is, because we'll obviously have to base our choice of music on this.

Classical concerts are held all the time. But I'd really like to do something different and make it special. What do you think about holding it outside?

I like the idea but the weather is too unpredictable. What if we host the concert for

children? (1) We could make it more lighthearted and everyone could dress up in

costume.

What a wonderful idea. We could host the event every afternoon so that children can attend after school. How much do you think we should charge?

I don't think we should charge more than five dollars for the student tickets.

No, I think that four dollars will be a fair price (2). We can charge adults a little bit more. I'd say that 6.50 is suitable.

Okay great. That should hopefully cover the costs of running the event. The local press will be in attendance to take photographs to print in the newspaper, so we'll also need to organize a press tent.

It's also exciting. There will also be a representative from the local radio station broadcasting live (3), then predicting is that over a thousand people will tune in to listen.

Now that we're agreed. Let's move on to discuss our other more sophisticated concert where we'll be hosting a number of well-known opera performers.

As the majority of people will be at work during the day. I suggest that the concert takes place in the late afternoon or evening, which is do you think?

I think we should definitely hold an evening concert (4). The darkness will make the entire performance more dramatic.

Yes that will be fantastic. Let's host the event on Friday when everyone can wind down after finishing a week of work. It'll be a lovely start to the weekend.

As it will be a lavish and elegant event, I think we should set quite a high entrance fee of around 40 dollars. It'll give us some extra money to spend on decorations.

That sounds fair. Instead of using chandeliers and electric lights we should decorate the marquee with candles instead (5). It would be so romantic.

Okay perfect.

Before you hear the rest of the conversation you have some time to look at Question 6 to 10. Now listen and answer questions 6 to 10.

Now moving on to the concert where we showcase talented opera singers from the local area. Perhaps we should host this opera show on Monday evening.

I think that the venue is already booked on Monday but Tuesday will do nicely (6).

How much do you think we should charge the audience for tickets since the performers are not professionals?

Perhaps we should make this a free event.

Yes tickets will be free but we should ask everyone for a donation (7) so that we can cover the costs of the venue and food and drink.

The venue also comes complete with a piano, so hopefully one of the performers

will be able to play (8). I had lessons when I was younger but I'm not accomplished

enough to perform in front of an audience.

Well what if we make our final concert a karaoke night where everyone of any ability can sing on stage? It could be really good fun, and it would give everyone the  opportunity to join in.

Yes I love that idea. Let's hold it during the day on Saturday so that everyone including families and the elderly can attend.

Perhaps we should offer concessions for students, children and the elderly to make the tickets more affordable and encourage everyone to come.

Yes definitely. I think that the majority of the crowd will be composed of families and friendship groups. So we should avoid giving a group discount to maximize the  income from ticket sales (9).

Let's arrange a secret surprise to end the show on a high for everyone. How about a band performance?

One of my friends happens to know a famous singer who I'm sure would be happy

to perform for a small fee (10)

Oh wow that sounds brilliant. Well I think we've addressed the details for all of the concerts.

Thank you so much for helping. See you later.

***

Bước 3: Lựa chọn đáp án + Đọc kỹ nhừng từ vệ tinh

Nếu như đã xem qua ý chính của Table và biết những loại từ cần điền rồi, việc còn lại

của bạn chỉ là nghe thật kỹ, không để sót, không để bị lừa, không để bị miss thông tin.

Theo kinh nghiệm của mình, thông thường Section 1 sẽ khá là dông dài (tức là audio  đọc hơi lòng vòng mới chốt được từ cần điền, và phần thông tin bên ngoài họ nói chuyện với nhau khá nhiều) nhưng khi sang tới Table, họ sẽ nói khá ngắn gọn xúc tích, đa phần thông tin chỉ có trong Table mà thôi, không đi lan man bên ngoài và sẽ chốt đáp án rất nhanh, nên bạn phải chuẩn bị tinh thần là tập trung chốt đáp án, không có lòng vòng hay lan man đâu. Đọc 1 phát cái xong luôn nguyên cái Table hồi nào không hay đó.

Hãy lưu ý và nghe kỹ những từ xuất hiện xung quanh khoảng trống, những giới từ ví dụ như of, about, for.... Đây là những từ quan trọng có thể nghe trong bài audio, thông thường những giới từ (khoảng 60%) sẽ giữ nguyên trong bài audio, nên cần nghe kỹ và ghi nhớ giới từ và những từ xung quanh khoảng trống (mình gọi là những từ vệ tinh).

IELTS Listening Note Completion 4

Ví dụ trong bài này, cần chú ý đến những từ vệ tinh như “changes to...”, “beginning of the...”, “send to...”, “only.... for”

Bước 4: Kiểm tra đáp án

Kiểm tra xem từ này có cần “s” hay không, kiểm tra lại từ mình đã điền đã phù hợp với loại từ cần điền vào chưa.

Kiểm tra xem đáp án mình điền vào là đáp án cuối cùng hay chưa, trong băng thường sẽ xuất hiện những đáp án gây nhiễu để khó xác định được đáp án chính xác, các bạn hãy chú ý lắng nghe những từ nối như “but”, “however”, “so”...

Kiểm tra xem đáp án mình ghi trong tờ đề khớp với đáp án trong “answer sheet” chưa, chính tả đúng chưa...

Nếu phân vân giữa 2 đáp án, thì nên nhìn những đáp án xung quanh để lựa chọn, khả năng đúng sẽ cao hơn, hoặc dùng phương pháp loại trừ vào phút cuối.

III. LUYỆN TẬP

File nghe:

Spring Festival

Event

Location

Date and Time

Other Information

Firework display

Near the

11 ......................

4 September 9 pm

Pack a

12 ......................

Display of

13 ......................

Central Park

Daily

Buses run from the town centre every 14 ......................minutes

The

15 ......................

Exhibition Centre

10 - 15 September

9 am – 10 pm

 

“Grow Your

Imagination”

in the

16 ......................

11 -19 September

 

“Swing in Spring”

in the

17 ......................

 

17 & 18 September

Saturday matinee Performance at

18 ......................

Key:

11. lake

12. picnic

13. flowers

14. twenty/20

15. Motor

16. art gallery

17. concert hall

18. 2:30

Transcript:

I have in the studio with me Mary Smith from Yorktown tourism. who is here to tell us about some of the events happening in our state capital over the next three weeks at the Spring Festival. So, Mary what can we expect to see?

Well, it's such an exciting time to be in Yorktown to kick off the Spring Festival.

There'll be a huge firework display down by the lake (11), starting at 9 pm this

Saturday the 4th of September. Over 10000 fireworks will be set off, all choreographed to music and broadcast simultaneously here on Radio Yorkie. You should get there  early if you want to get close to the action. So bring along a picnic and a blanket (12), as it could get chilly in the evening. One of the things that attracts visitors to the festival from all over the country is the amazing collection of flowers on show in Central Park (13) throughout the festival. Special buses will run from the town center to the show at 20 minute intervals (14) for those of you who prefer to take public transport.

If you're interested in seeing the latest in cars, from the fastest to the most expensive, then head over to the motor show at the exhibition center (15) from the 10th to the 15th of September. It'll be open daily from 9:00 am. until 10:00 pm. So you can even pop there after work. Do you like photography? Then go along to grow your imagination. An exhibition of photographs of famous gardens, which will be held at the Art Gallery (16) from the 11th to the 19th of September. Come and be inspired by some of the world's most beautiful gardens. I've had a sneak preview of some of the photographs, and they are magnificent. If music is more your scene then you should come and hear the Australian Philharmonic Orchestra performing Swing In Spring at the concert hall (17) on Friday the 17th and Saturday the 18th of September. It's a celebration of dance music from the 1940s and 50s. There'll be three performances, both evenings start at 7 pm and a matinee performance at 2.30 (18) on the Saturday.

So get your dancing shoes on and head there. It's guaranteed to get your feet tapping.

Link tải bản PDF:

 NOTE COMPETION

Cùng xem thêm bài học theo lộ trình nha:

Sharpen your IELTS Listening Skill - FORM COMPLETION

Sharpen your IELTS Listening Skill - MULTIPLE CHOICE