×
 Hotline: 0903 411 666   |     Email: chienbinh@ielts-fighter.com

ARTICLE (Mạo từ) là gì? Cách sử dụng và bài tập có đáp án

Tags:     

 Mạo từ A, an, the trong tiếng Anh (ARTICLE) là một phần quan trọng đặc biệt với Writing, bạn cần chắc chắn về Mạo từ nếu không sẽ bị đánh giá ngữ pháp không tốt và có thể giảm điểm của bạn. Vì thế, hãy chú ý đến mạo từ bạn nhé. Hãy cùng luyện tập thêm dưới đây.

Tham khảo thêm ngữ pháp:

I. MẠO TỪ LÀ GÌ?

1. “A”, “An” (Mạo từ không xác định)

Dùng để nói về một sự vật hoặc sự việc bất kỳ nào đó chưa được xác định cụ thể. Lưu ý: “a” và “an” chỉ dành cho danh từ số ít và đếm được.

Ví dụ: I would like a cup of tea.
He is eating an apple.

Mạo từ trong tiếng Anh

Mạo từ trong tiếng Anh sử dụng cần chính xác

2. “The” (Mạo từ xác định)

- Dùng để nói về một vật thể, sự việc nào đó đã xác định cụ thể.
Ví dụ: The movie that I love watching the most is “The Danish girl”.

- Dùng để nói về một sự vật là duy nhất.
Ví dụ: The moon is not a planet.

- Dùng để nói về một số danh từ riêng chỉ:
Quốc tịch: the Vietnamese, the Japanese

Nhóm các nước thống nhất: the USA, the UK, the Philippines, the UAE

Một số địa danh lịch sử nổi tiếng: the Great Wall of China

- Dùng trước tên nhạc cụ: the guitar, the violin
- Đứng trước các từ chỉ thứ tự: the second time, the last time, the first prize, the next page
- Đứng trước tính từ để nói về một nhóm người cụ thể: the rich, the poor, the talented.
- Có thể dùng cho cả danh từ đếm được và không đếm được: the water, the people.

3. Không có mạo từ

- Dùng cho danh từ không đếm được hoặc danh từ đếm được số nhiều để nói về một sự vật chung chung.

Ví dụ: Wood is the main ingredient to produce paper.

- Dùng để nói về một số danh từ riêng chỉ địa danh, hoặc tên công ty, thương hiệu:

Đất nước: Vietnam, Myanmar, Italy
Con đường, quận, thành phố, bang: Ly Thuong Kiet street, Hanoi, Colorado, Manchester
Công ty, thương hiệu: Honda, Starbucks

II. LUYỆN TẬP

Exercise 1: Điền mạo từ thích hợp vào các chỗ trống để tạo thành một bài IELTS Writing task 1 hoàn chỉnh.

(1)………diagram explains the way in which bricks are made for the building industry. Overall, there are seven stages in the process, beginning with the digging up of (2)……..clay and culminating in delivery.
To begin, (3)…….clay used to make the bricks is dug up from the ground by (4)………large digger. This clay is then placed onto (5)……metal grid, which is used to break up (6)………clay into smaller pieces. (7)………… roller assists in this process.

Following this, sand and water are added to the clay, and this mixture is turned into bricks by either placing it into a mould or using (8)……..wire cutter. Next, these bricks are placed in (9)……..oven to dry for 24 – 48 hours.

In the subsequent stage, the bricks go through a heating and cooling process. They are heated in a kiln at a moderate and then a high temperature (ranging from 200c to 1300c), followed by a cooling process in a chamber for 2 – 3 days. Finally, (10)……….bricks are packed and delivered to their destinations.

Exercise 2: Chọn đáp án đúng nhất cho mỗi câu sau đây.

1. We are looking for _______ place to spend ________ night.
A. the/the B. a/the C. a/a D. the/a

2. Please turn off ________ lights when you leave ________ room.
A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the

3. We are looking for people with ________experience.
A. the B. a C. an D. x

4. Would you pass me ________ salt, please?
A. a B. the C. an D. x

5. Can you show me ________way to ________station?
A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the

6. She has read ________interesting book.
A. a B. an C. the D. x

7. You’ll get ________shock if you touch ________ live wire with that screwdriver.
A. an/the B. x/the C. a/a D. an/the

8. Mr. Smith is ________ old customer and ________ honest man.
A. An/the B. the/an C. an/an D. the/the

9. ________ youngest boy has just started going to ________ school.
A. a/x B. x/the C. an/x D. the/x

10. Do you go to ________ prison to visit him?
A. the B. a C. x D. an

11. ________eldest boy is at ________ college.
A. a/the B. the/x C. x/ a D. an/x

12. Are you going away next week? No, ________ week after next.
A. an B. a C. the D. x

13. Would you like to hear ________ story about ________ English scientist?
A. an/the B. the/the C. a/the D. a/ an

14. There’ll always be a conflict between ________ old and ________ young.
A. the/the B. an/a C. an/the D. the/a

15. There was ________ collision at ________ corner.
A. the/a B. an/the C. a/the D. the/the

Exercise 3: Đọc câu chuyện sau và điền mạo từ thích hợp vào chỗ trống.

1. There was ________knock on ________door. I opened it and found ________small dark man in ________blue overcoat and _______woolen cap.

2. He said he was ________employee of ________gas company and had come to read ________meter.

3. But I had ________suspicion that he wasn't speaking ________truth because ________meter readers usually wear ________peaked caps.

4. However, I took him to ________ meter, which is in ________dark corner under ________ stairs.

5. I asked if he had ________ torch; he said he disliked torches and always read ________ meters by ________light of ________match.

6. I remarked that if there was ________leak in ________ gas pipe there might be ________ explosion while he was reading ________meter.

7. He said, “As ________matter of ________fact, there was ________explosion in ________last house I visited; and Mr. Smith, ________owner of ________house, was burnt in ________face.”

8. “Mr. Smith was holding ________lighted match at ________time of ________explosion.”

9. To prevent ________possible repetition of this accident, I lent him ________torch.

10. He switched on ________torch, read ________meter and wrote ________ reading down on ________back of ________envelope.

11. I said in ________surprise that ________meter readers usually put ________readings down in ________book.

12. He said that he had had ________book but that it had been burnt in ________fire in________ Mr. Smith's house.

13. By this time I had come to ________conclusion that he wasn't ________genuine meter reader; and ________moment he left ________house I rang ________police.

Exercise 4: Điền mạo từ thích hợp để tạo thành một bài IELTS Speaking Part 3 hoàn chỉnh.

Why do you think people need to show their status in society?

I believe that this is because it's important in (1)……….society to show you have money or are successful – it is nature, or (2)……….way we are brought up, that makes us feel like this, but also the pressure that society puts on everyone to be successful. And showing status is basically showing that you have (3)……….money and you have success, so this is what people want to do. Going back to the example of the car, driving around in a Mercedes is (4)………very conspicuous show of status – it basically says to people, “Look, I am successful and I have money.” Another reason is possibly for respect. In many cultures, if someone has high status, then they will be respected by others and they may receive (5)………..preferential treatment.

ĐÁP ÁN

Exercise 1

1. The

2. x

3. the

4. a

5. A

6. the

7. A

8. a

9. an

10. The

Exercise 2

1. B

2. A

3. D

4. B

5. A

6. B

7. B

8. C

9. D

10. A

11. B

12. C

13. D

14. A

15. C

Exercise 3

1. a - the - a - a - a

2. an - the - the

3. a - the - x - x

4. the - the - the

5. a - x - the - a

6. a - a - an - the

7. a - x - an - the - the - the - the

8. a - the - the

9. a - a

10. the - the - the - the - an

11. x - x - the - a

12. a – the - x

13. the - a - the - the - the

Exercise 4

1. x

2. the

3. x

4. a

5. x

Các bạn hãy chú ý sử dụng thường xuyên các mạo từ để hiểu rõ cách áp dụng cho bài thi IELTS của mình nhé! Nếu còn thắc mắc gì có thể comment ở dưới đây để IELTS Fighter giải đáp và hỗ trợ nhanh nhất nhé! Chúc các bạn học tốt và đạt điểm cao!


Top
LỊCH KHAI GIẢNG
ĐK THI THỬ IELTS MIỄN PHÍ